Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Milyen a repülés?

Kép

 

 

 

Milyen is a repülés siklóernyővel?


Gyakran kérdezik tőlem "milyen a repülés" és hogy "milyen érzés a levegőben". Sokan persze nem is kérdeznek, egyszerűen csak félelmetesnek vagy veszélyesnek titulálják, azt mondják, ők biztosan nem ülnének fel egy "ilyen" szerkezetre. Egy pilóta természetesen nehezen győzi meg a hasonlóan gondolkodó embereket ennek ellenkezőjéről, viszont a sétarepülést "túlélt" utasok élménybeszámolói még őket is képesek meggyőzni elméletük alaptalanságáról. Az esetek 90 %-ban az utasok még leszállás előtt fogadkoznak, hogy újra repülni fognak. A maradék 10 % egész egyszerűen elmegy egy tanfolyamra és maga is pilótává válik.

A repülés talán legizgalmasabb része a felszállás. Az utasok adrenalinnal telnek meg, ami mindenkire picit más hatással van. Az ismeretlentől való félelem teljesen normális. Ezt leküzdeni és nekifutni valóban nagy teljesítmény az utasoktól, de pályafutásom során még mindenki képes volt erre! A pillanat mikor elszakadunk a földtől talán Kép az a pillanat amiért az ember egyáltalán repülni kezdett, érdemes kiélvezni! Sokan kétkedve néznek az ernyőre, ez alatt függök, tényleg??

Repülés közben az utasok nagy többsége teljesen megnyugszik. Kényelmesebben szinte már nem is utazhatnánk, a szél pedig lágyan simogatja az arcunkat, az utasok már el is felejtették mitől ijedtek meg a felszállás előtt ennyire! Madarakkal repülünk együtt, élvezzük az egyedülálló panorámát, mely csak keveseknek adatik meg, beszélgetünk a repülésről, érdekességekről vagy akár mindennapi dolgokról, persze a napi problémákat még felszínesen sem érintve. A földfelszíntől való elszakadás ugyanis egyúttal a problémák, fájdalmak, bosszúságok elhagyását is jelenti. Ez egy más világ, itt mindez nem létezik. Mondhatni tökéletes manager relaxáció!

Aztán jön a következő gondolat "hogy is lesz ez majd a leszálláskor?". Az utasokat már a felszállás elején azzal szoktam nyugtatni, hogy a leszállás gyerekjáték, élvezzék csak a repülést. A talajhoz közelítve az ernyőt közel álló sebességre tudjuk lassítani, elég csak letenni a lábunkat, esetleg pár lépést tenni és már véget is ért a nagy kaland! Ettől kellett félni?

Kép

Az utasok egyben biztosak lehetnek: a pilóta szereti az utasát és főleg magát biztonságban a földre hozni. Nem fogja kockáztatni saját kis életét egy veszélyes körülmények között végrehajtott 

repüléssel, mert nem éri meg, legyünk tehát teljesen nyugodtak!

Persze vannak, akik még így is félnek, de nekik még mindig ott van a sakk, a társasjáték, és a szoba melege.

A repülés élmény, a repülés kaland, egy biztos: örök életre szóló!

Kreisz Tamás, tandempilóta