Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Gyakori kérdések

 flytandem3.jpg

Leggyakoribb kérdések és legtöbbször elhangzó válaszok gyűjteménye

Mikor válthatom be az utalványomat?

Egész évben!

Mennyire biztonságos a siklóernyő? Mi történik ha leáll a motor?

A siklóernyő az egyik legbiztonságosabb repülő eszköz. Sajátos egyensúlyi helyzete miatt akkor is egyenesen repül, ha a pilóta egyáltalán nem fogja az irányító zsinórokat. Alacsony sebessége miatt akár beavatkozás nélkül is le tudna szállni minimális kockázat mellett. A siklóernyőnek 8-as körüli siklószáma van, ami azt jelenti, hogy ha leállna a motor akkor is van időnk biztonságos leszállót keresni, nem kezdünk el vészesen süllyedni.

Miért repülünk motorral kora délelőtt és/vagy késő délután?

A déli órákban a termikus aktivitás igen erős. Ez azt jelenti, hogy a nap által megmelegített földfelszín a hőjét a felette lévő légrétegeknek adja át. Ez a meleg légbuborék egy szellő, elsuhanó autó, vagy egyéb hatásra elszakad a talajtól és a hidegebb légközegben felszáll, ezzel erős turbulenciát okozva. Míg motor nélküli ernyővel a termikek segítségével tudunk emelkedni és keressük ezeket a feláramlásokat, addig motoros repülés esetében a folyamatos termik és a mellette található leáramló levegő igen kellemetlen érzetet kelt és akár veszélyessé is teheti a nagy tehetetlenséggel rendelkező trájkos siklóernyős repülést, ezért a melegebb napokon a déli órákat kerüljük. Télen viszont egész nap tudunk repülni!

Milyen sebeséggel repülünk?

A siklóernyő az egyik leglassabb repülő eszköz, emiatt rengeteg időnk van fentről a tájat csodálni és nézelődni. Átlag sebességünk 40 km/h, maximális sebességünk kb. 50 km/h.

Van-e súlyhatár?

Az ernyő terhelhetősége véges, ezért a maximális utassúly motoros és motor nélküli repülés esetén is 110 kg. Fontos azonban a minimum utassúly is, ami 25 kg.

Miért kell pontosan érkeznem a megbeszélt időpontra?

Mivel a termikus aktivitástól mentes órák száma egy nap igen korlátozott ezért ezt az időt jól be kell osztanunk. Ezért kérünk mindenkit, hogy pontosan érkezzen, hogy az utánuk következő utas is még biztonságban repülhessen! Ajánlott a megbeszélt időpont előtt negyed órával érkezni!

Repülhetek siklóernyővel, ha amúgy nem bírom a repülést és/vagy rosszul leszek a repülőn?

Ha a normál utasszállítón, vagy akár buszon is hajlamos vagy a rosszullétre, akkor sajnos esélyes, hogy a siklóernyőn is russzul lennél. De ez még nem ok arra, hogy kihagyd ezt a fantasztikus élményt! Néhány jótanács amit ilyen esetben ha betartasz megúszhatod rosszullét nélkül: Ne egyél közvetlenül a repülés előtt (1 - 1,5 órával előtte semmiképp) és vegyél be 1-2 tabletta Daedalon-t felszállás előtt fél órával. Ha repülés közben kezded magad rosszul érezni feltétlen közöld azt a pilótával, hogy együtt döntsetek a repülés folytatásáról, vagy a leszállásról. Repülés közben speciális légzés technika segít abban, hogy enyhüljön a rosszullét: hosszan szívd be a levegőt az orrodon keresztül és lassan fújd ki a szádon át. Eközben érdemes a szemeddel egy távoli pontra fókuszálni.

Tériszonyom van, repülhetek?

Annyit elárulhatok, hogy a pilóták nagy részének is van! Kiállni egy emeletes ház lapos tetejének a szélére, vagy felmászni egy billegő létrára nem ugyanaz mint egy beülőben ülni egy biztonságos siklóernyő alatt. Érzésre legalábbis semmiképp. Tehát ha csak ilyen félelmeid vannak, nyugodtan felejtsd el, és gyere velünk repülni!