Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

 

flytandem3.jpg

Leggyakorbb kérdések és legtöbbször elhangzó válaszok gyűjteménye

 

Mennyire biztonságos a siklóernyő? Mi történik ha leáll a motor?

A siklóernyő az egyik legbiztonságosabb repülő eszköz. Sajátos egyensúlyi heszete miatt akkor is egyenesen repül, ha a pilóta egyáltalán nem fogja az irányító zsinórokat. Alacsony sebessége miatt akár beavatkozás nélkül is le tudna szállni minimális kockázat mellett. A siklóernyőnek 8-as körüli siklószárnya van, ami azt jelenti, hogy ha leállna a motor akkor is biztonságos leszállót tudunk magunknak keresni, és nem kezdünk el vészesen süllyedni.

Miért repülünk motorral kora délelőtt és/vagy késő délután?

A déli órákban a termikus aktivitás igen erős. Ez azt jelenti, hogy a nap által megmelegített földfelszin a hőjét a felette lévő légrétegeknek adja át. Ez a meleg légbuborék egy szellő, elsuhanó autó, vagy egyéb hatására elszakad a talajtól és felszáll erős turbulenciát okozva a levegőben. Míg motor nélküli ernyővel a termikek segítségével tudunk emelkedni és keressük ezeket a feláramlásokat, addig motoros repülés esetében a folyamatos termik és a mellette található leáramló levegő igen kellemetlen érzetet kelt és akár veszélyessé is teheti a nagy tehetetlenséggel rendelkező trájkos siklóernyős repülést, ezért a melegebb napokon a déli órákat kerüljük. Télen viszont egész nap tudunk repülni!

Milyen sebeséggel repülünk?

A siklóernyő az egyik leglassabb repülő eszköz, emiatt rengeteg időnk van fentről a tájat csodálni és nézelődni. Átlag sebességünk 40 km/h, maximális sebességünk kb. 50 km/h.

Miért van súlyhatár? Baj ha 96 kg a súlyom?

A motor és az ernyő együttesen határoz meg nekünk egy maximum terhelhetőséget, ami a motoros repülés esetén 90 kg, motor nélküli repülésnél pedig 100 kg. Tehát morosnál baj, motor nélkülinél pedig még éppen jó.